Stomen 

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar de term ‘stomen’ is eigenlijk niet juist als het gaat over het reinigen van textiel. Want meestal wordt hiermee chemisch reinigen bedoeld: het met een oplosmiddel grondig reinigen van textiele producten. De reden waarom sinds de jaren ‘90 meestal de term stomen gehanteerd wordt, is dat chemisch reinigen voor veel mensen niet zo’n positieve klank heeft. In de praktijk wordt met stomen en chemisch reinigen in feite dus hetzelfde proces bedoeld.

Wat is stomen? 

Nu komt de term stomen niet uit de lucht vallen; niet voor niets heet ons bedrijf Van Hal Stomerij. Er wordt in een textielreinigingsbedrijf namelijk wel degelijk stoom gebruikt. Dat gebeurt hoofdzakelijk bij de nabewerking van het textiel, dat wij ‘de opmaak’ noemen. Hierbij kunt bijvoorbeeld denken aan het persen van een colbert of strijken van een overhemd.

Chemisch reinigen 

Bij chemisch reinigen wordt het te reinigen wasgoed in een afgesloten machine behandeld met een oplosmiddel. Hierdoor lost het vuil tijdens de behandeling op. Vervolgens wordt het wasgoed in dezelfde machine gedroogd. Er wordt dus geen water bij gebruikt. Kleding die alleen chemisch gereinigd mag worden, herkent u aan de omcirkelde P op het waslabel.

 

Voordelen chemisch reinigen

De voordelen van chemisch reinigen in vergelijking met wassen in een gewone wasmachine bij u thuis:

• Betere vuilverwijdering

• Beter ontvettend

• Minder krimp

• Minder slijtage

 

Hoe zit het met het milieu?

Natuurlijk komt dan ook het milieu-aspect om de hoek kijken: in hoeverre belast chemisch reinigen het milieu? Bij Van Hal Stomerij is dat nauwelijks het geval. Dat komt omdat wij al sinds 2013 gebruik maken van GreenEarth Cleaning, een écht milieuvriendelijke reinigingsmethode.

 

 

 

Wilt u meer weten over stomen, oftewel chemisch reinigen? Neem dan gerust contact met ons op. Kom langs bij onze stomerij in Helden-Beringe of een van onze servicepunten. We vertellen u graag meer over onze dienstverlening.